2017 TEKNOLOJİLERİ

2017’de popüler olması beklenen teknolojilerden hangisi insanlığın 2016’da yaşadığı problemlerden herhangi birini çözme sözü veriyor? Cevap belli : Hiçbiri !

2017’ye hangi teknolojiler damgasını vuracak? Listeler oluşturulmaya başladı. Hemen her listede adı geçen bazı teknolojiler gelecek yıl ve sonrasında karşımıza en çok çıkacaklarmış gibi görünüyor.

Bunların başında Nesnelerin Interneti ve bu bağlamda giderek daha da yaygınlaşacak olan sensör teknolojileri geliyor. Nesnelerin Interneti, malum, insan müdahalesi olmadan, internete erişebilen nesnelere işaret ediyor. Bu nesneler cansız (örn. kahve makinesi, otomobil) olabileceği gibi canlı da (örn. süt veren inekler) olabilir. Hatta 2017’de olmasa bile gelecek yıllarda insan vücudunun kendisi de doğrudan internete bağlanabilen nesne haline gelebilir.

Bir inek veya insan vücudu internete neden bağlanmak istesin? Fizyolojik bir sorun tespit edildiğinde bunu akıllı bir uygulamaya veya ilgili bir klinik ya da kişiye iletmek için olabilir. Veya belli kademelere ulaşan vücut faaliyeti bu şekilde kayıt edilebilir.

Nesnelerin Interneti dünyasında temel unsur sensörlerdir. Nesneler bu sensörler sayesinde “aklederler”. Tabii buna ne kadar akletmek denirse. Yaptıkları şey basitçe dış dünyadan tespit ettikleri verileri işleyebilmektir. Ancak sensör teknolojileri geliştikçe nesnelerin akletme kapasitesi de gelişecektir.

İçine konan sıvının türünü, hacmini vb tespit edebilen “akıllı” bir bardak, onu sadece sahibinin kullandığı varsayımı ile kişinin günde hangi sıvıdan ne kadar tükettiğini tespit edebilir. Bir sonraki aşamada bardağı tutan elin parmaklarından içen kişinin kim olduğu daha sağlıklı bir şekilde tespit edilebilir. Oysa hala risk var. Ya bardağın sahibi kendi eliyle bir başkasına bir şey içiriyorsa?

Bir başka popüler teknoloji drone. Bu insansız hava araçları, askeri güçler tarafından başka amaçlarla kullanıladursun, daha basit versiyonları daha sıradan şeyleri yerine getirmek için kullanılabilir. Bu konu açıldığında ilk akla gelen şey pizza siparişi. Acaba dronelar pizza teslimatında mı yaygın olarak kullanılacaklar yoksa çok daha başka şeylerin teslimatında mı? Örneğin kurye firmalarının yaptığı teslimatlar (yazılı belge, kitap, kredi kartı vb).

Sürücüsüz araçlar yaygınlaşması beklenen bir diğer teknoloji. Burada da aklımıza hemen arka koltuğa oturup, özel otomobilimizin kendi kendini sürmesini hayal ediyoruz ama büyük bir olasılıkla bu teknolojinin ilk başarılı örnekleri tır gibi ağır vasıta araçlarla yapılan mal nakilleri için kullanılacak. Bir sonraki adım ise otobüs veya taksiler olacak.

Bir diğer ilginç teknoloji artırılmış gerçeklik (augmented reality- AR) ve sanal gerçeklik (virtual reality – VR). PokemonGO AR’nin 2016’daki en popüler uygulaması oldu. Gelecek yıllarda da bu alanda daha popüler oyunlar veya kullanım alanlarının ortaya çıkması bekleniyor. VR ise küllerinden yeniden doğmakta. Bu kez çok daha geniş bir kullanım alanı bulacağından bahsediliyor. VR’de en kritik olgu gözlük ve camların hassasiyeti. Akıllı telefonlar sayesinde icat edilen yeni ekran teknolojileri VR’yi uçuşa geçirdi. Ancak aparat ücretinin biraz daha düşmesi gerekiyor. Aksi durumda lüks tüketim maddesi statüsünde kalmaya devam edecek.

2017’ye böyle bir tablo ile giriyoruz. Ve ne yazık ki şu bahsedilen teknolojilerden hiçbiri dünyanın 2016’da yaşadığı savaş, açlık, anavatandan göçe zorlanma vb gibi daha temel problemleri çözmeye yönelik değil.

Herkese Bilim Teknoloji Dergisi; “Dijital Kültür” Köşesi (Sayı 40 – 30.12.2016)

Yorum bırakın